Evelace Mallisto Menu

Alusasujen peseminen

Alusasujen peseminen

Alusasujen kestoon ja kuntoon vaikuttavat hoidon ja käytön lisäksi merkittävimmin niiden pesumenetelmät.

Pesutapa

Rintaliivit suositellaan pestäväksi käsin jokaisen käyttökerran jälkeen nestemäisellä hienopesuaineella. Mikäli rintaliivi pestään kuitenkin koneessa, on se suojattava aina pesupussilla niin liivien itsensä kuin pesukoneenkin vuoksi. Näin kaarituki ei irtoa muun märän pyykin painon vaikutuksesta.

Huuhteluaine

Alusasuille ei suositella käytettäväksi huuhteluainetta, sillä useimmat huuhteluaineet rikkovat joustavan elastaanin rakenteen ja kuidut katkeavat sen jälkeen herkästi.

Värien säilyvyys

Alusasujen kuten muidenkin vaatteiden värit säilyvät parhaiten, kun ne pestään valmistajan suosittelemassa lämpötilassa. Valmistaja merkitsee aina alhaisimman lämpötilan, jossa asusteen kaikki osat säilyttävät värinsä. Alusasujen yleisin pesulämpötila on 30 tai 40 astetta.
Samoin värien säilyvyyteen vaikuttaa olennaisesti myös muun pyykin värit. Samansävyiset asusteet pestään aina yhdessä pesutavasta riippumatta. Jopa valkoiset ja luonnonvalkoiset suositellaan pestäviksi erillään, mikäli haluaa säilyttää puhtaanvalkoisen alkuperäisenä.

Erikoisalusasut

Alusasut, jotka on ehdottomasti aina pestävä käsin ovat:

  • liivit, joissa on geeli-, vesi- tai öljytoppaus kupin sisään rakennettuna
  • Olkaimettomat liivit, joissa ympärykseen on ommeltu erillinen silikoninauha pitämään liiviä paikoillaan sitä käytettäessä
  • Stay up -sukat, joissa on silikoninauhat sukan yläosassa pitääkseen sukan paikoillaan käytettäessä
  • Liivit, joissa koristeina on käytetty paljetteja tai muita erikoiskoristeita
  • Korsetit ja puoliliivit, joissa on lisätuen rakentamiseksi käytetty niin kutsuttuja luita eli muovisia tai metallisia tukinauhoja
  • Alusasut, jotka valmistaja edellyttää pestäväksi käsin

Mikrokuitu

Mikrokuituisten asusteiden pesemisessä on hyvä huomioida, että sen kanssa samanaikaisesti koneessa ei saa olla sellaisia vaatteita, joista irtoaa vaatenukkaa, kuten frotee- ja puuvillavaatteita. Mikrokuitukangas valmistetaan erittäin hienojakoisista mikrokuiduista, joten irtonukka saattaa tarttua kuituihin. Mikrokuitu ei itsessään nukkaudu lainkaan. Mikrokuitutuotteet suosittelemme myös pestäväksi aina pesupussissa.

Pesupussi

Pesupusseja on hyvä olla aina vähintään kolme. Vaaleat asusteet säilyvät vaaleina, kun niiden pesupussikin on edelleen valkoinen. Tummista vaatteista irtoaa yleensä aina ensimmäisellä pesukerralla asusteen pinnassa oleva irtoväriaine, joka siihen on jäänyt värjäyksen jäljiltä. Sen vuoksi tummilla väreillä on hyvä olla oma pesupussi. Samoin punainen on mustan värin rinnalla yksi haastavimmista väreistä, joten punaista väriä varten on hyvä olla ikioma pesupussi.

Alusasujen kuivaaminen

Alusasuja, sukkahousuja ja muita elastaania sisältäviä asusteita ei koskaan suositella rumpukuivattaviksi. Elastaani myös haurastuu suorassa auringonvalossa. Ulkokuivauksessa alusasut onkin sijoitettava varjoiseen paikkaan. Liivin kupit on hyvä suoristaa niiden alkuperäiseen muotoon, kun ne asetetaan kuivumaan.