Evelace Mallisto Menu

Alusasujen hoitaminen

Alusasut säilyvät hyvässä kunnossa ja pidempään, kun niitä hoitaa ja säilyttää oikein.

Laadukkaiden alusasujen valmistuksessa otetaan huomioon materiaalit, kaavarakenteet, alusasun istuvuus, käyttömukavuus, ulkoasu ja kestävyys. Kaikki nämä ominaisuudet kestävät pidempään, kun niitä itse hiukan ylläpitää.

Materiaalin ja värin säilyvyyteen vaikuttaa peseminen. Kaavarakenteen ja istuvuuden säilymiseen vaikuttaa sekä oikean kokoisten alusasujen ostaminen, tuotteiden peseminen ja säilyttäminen. Sen lisäksi kestoon vaikuttaa suoraan se, kuinka usein tuotetta pestään ja saako se lainkaan levätä eli palautua alkuperäiseen kokoonsa.

Kolmet rintaliivit

Suosittelemme, että jokaisella naisella olisi vähintään kolmet rintaliivit käytössään. Yhdet liivit ovat pesussa, toiset säilytyksessä kaapissa ja kolmannet päällä. Tällöin liivi saa palautua pesun jälkeen. Useimmissa rintaliiveissä käytetään nykyään elastaania antamaan joustoa materiaalille. Elastaani tarvitsee aina palautumisaikaa säilyttääkseen joustavuutensa.

Useinhan suosikkiliivi on se, joka puetaan lähes joka päivä päälle. Tällöin liivin käyttöikä lyhenee. Jos sama liivi saa aina välillä levätä, pääsee sitä käyttämäänkin useammin ja pidenpään.

Liivin käyttötarkoitus

Liivit tulee valita käyttötarkoituksen mukaan. Liivien suunnittelussa otetaan huomioon sen käyttötarkoitus ja tuotteeseen valitaan materiaalit, väritys, istuvuus, saumarakenteet sekä myös koristelu sen mukaan, millaiseen käyttöön se on tarkoitettu.

Liiviltä edellytetään aivan erilaista toiminnallisuutta, jos se on suunniteltu esimerkiksi urheilu-, juhla-, imetys- tai arkiliiviksi. Jokaisella naisella tulisi olla eri liivit vähintäänkin arkeen, urheiluun ja juhlaan.

Yleisin virhehän on se, että juhlaliivejä säästetään ja käytetään vain erikoistarkoituksiin. Kun ne eivät enää ole juhlakunnossa, niistä tehdään arkiliivit. Juhlaliivit suunnitellaan kuitenkin aivan erilaista käyttötuntimäärää ajatellen kuin arkiseen työhön suunnitellut liivit. Olemmehan suurimman osan valveillaoloajasta työssä ja arkisessa aherruksessa, kun juhlimiseen jää huomattavasti vähemmän tunteja. Täytyy siis arkiliivejä valitessaan huomioida niiltä vaadittava käyttöaika. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö arkiliivin tule olla viehättävä.

Alusasujen säilyttäminen

Alusasut säilyvät pidempään kuosissaan, kun niitä säilyttää oikein. Alusasut tulee säilyttää ilmavasti niille varatussa hyllyssä tai laatikostossa ilman muovipusseja. Rakkaimmat ja herkullisimmat setit voi myös ripustaa kauniisti tankoon. Tällöin tulee huomioida, ettei ripustimien hampaat tai naapurituotteiden vetoketjut riko materiaaleja. Satiiniset, kiiltopintaiset tai muuten herkkämateriaaliset tuotteet on hyvä suojata naarmiutumiselta taittamalla liivin kuppien ulkopinnat vastakkain.

Alusasujen säilytyslaatikkoa ei saa pakata liian täyteen. Nykyään ovat yleistyneet saumattomat, t-paitaliiveiksi kutsutut, muotoonprässätyt kupit. Saumaton kuppi tulee säilyttää ilmavasti niin, ettei se ole puristuksissa. Muuten kuppiin tulee herkästi painaumia, jotka eivät välttämättä enää oikene. Saumattoman kupin painaumia voi kokeilla suoristaa lämmittämällä kupin sisäosaa hiustenkuivaajalla hetken aikaa.

Alusasujen silittäminen

Alusasuja ei tarvitse silittää, mutta ne kannattaa viikata huolella. Näin esimerkiksi rintaliivit säilyttävät muotonsa pidempään. Jos alusasut haluaa kuitenkin silittää, niin muotoonprässättyjen liivien kuppiosaa ei saa silittää, jotta ne säilyttävät muotonsa.